Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το χριστόψωμο

Ένα από τα ομορφότερα έθιμα, το οποίο τείνει να εξαφανιστεί στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, όσον αφορά τα Χριστούγεννα είναι και το χριστόψωμο. Παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές, τουλάχιστον στα παλαιότερα χρόνια παρασκεύαζαν το λεγόμενο Χριστόψωμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν αυτά που χρησιμοποιούσαν και για την παρασκευή ψωμιού αλλά κάποιες από τις νοικοκυρές έβαζαν και κάποια πρόσθετα υλικά όπως μέλι, σουσάμι, ροδόνερο και άλλα.
Το χριστόψωμο το στόλιζαν συνήθως με καρύδια ή με αμύγδαλα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι έφτιαχναν ένα μεγάλο σταυρό με τη ζύμη, όπου έφτιαχναν το χριστόψωμο, και χώριζε αυτό στα τέσσερα. Επίσης έφτιαχναν διάφορες παραστάσεις σε αυτό που σχετίζονταν είτε από τις γεωργικές ασχολίες είτε από τις κτηνοτροφικές.
Το χριστόψωμο το έκοβαν είτε παραμονή Χριστουγέννων είτε ανήμερα το μεσημέρι όταν όλη η οικογένεια βρισκόταν γύρω από το τραπέζι. Βέβαια τα στοιχεία τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας όσον αφορά το χριστόψωμο είναι πολύ λίγα και για αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε μια περαιτέρω ανάλυση όσον αφορά το έθιμο αυτό.

messapianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου