Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μελέτες για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσαπία

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσσαπίας εδώ και χρόνια είναι η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Βέβαια με την νέα Δημοτική Αρχή έχουν αρχίσει να γίνονται διάφορα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων για την εξασφάλιση καθαρού και πόσιμου νερού αλλά και άλλα προγράμματα όπως η συγκέντρωση και η αποκομιδή των τοξικών αποβλήτων και αποκατάσταση των χώρων που έχουν ριφθεί τα τοξικά απόβλητα. Αυτά είναι δύο προγράμματα τα οποία το ένα υπεγράφη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το άλλο εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ πριν από λίγες ημέρες.

Πέραν όμως αυτών στην περιοχή εδώ και καιρό θα έπρεπε να έχουν γίνει μελέτες από επίσημους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως θέμα ημερησίας διάταξης είναι και αυτό. Θα συζητηθεί αν εγκρίνεται η σύναψη σύμβασης με το  με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την εκπόνηση του ερευνητικού έργου με τίτλο ΄΄Υδρογεωχημική Αυτοψία σταθερών ισότοπων εξασθενούς χρωμίου, με σκοπό τη διερεύνηση τόσο της γηγενούς όσο και της ανθωπογενούς προέλευσής του,  στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων.
Επίσης θα συζητηθεί και αν εγκρίνεται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση του έργου με τίτλο ΄΄Διερεύνηση των πηγών
ρύπανσης από χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα
στην περιοχή Μεσσαπίας - Δοκιμές περιορισμού και αποκατάστασης της ρύπανσης.
Αυτές οι δύο έρευνες σύμφωνα με αρκετούς οικολογικούς συλλόγους της περιοχής και όχι μόνο θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό διότι το θέμα με το εξασθενές χρώμιο είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Μεσσαπίων,  είχαν γίνει αρκετές αναφορές ώστε να γίνουν μελέτες, όπως οι παραπάνω, αλλά και μία επιδημιολογική μελέτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το εξασθενές χρώμιο τον άνθρωπο. Βέβαια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε γίνει καμία κίνηση, αλλά όπως αναφέρουν και αρκετοί σύλλογοι αλλά και απλοί πολίτες "η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν αναγνώριζε το πρόβλημα". Οι κινήσεις της νέας Δημοτικής Αρχής, χαρακτηρίζονται από πολλούς ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις ως προς τους επιστήμονες που θα πραγματοποιήσουν τις παραπάνω διατριβές-μελέτες από αρκετούς τόσο για τον κο Μιμίδη όσο και για τν κα Οικονόμου. Ο κος Μιμίδης στο παρελθόν είχε κάνει μία έρευνα για την περιοχή σε σχέση με το εξασθενές χρώμιο και ειδικότερα το κατά πόσο προσλαμβάνονται τα αγροτικά προϊόντα από αυτό. Η έρευνα έγινε για την Νομαρχία Ευβοίας αλλά απορρίφθηκε λόγω ελλιπών στοιχείων και λόγω αμφιβολιών.
Από την άλλη η κα Οικονόμου σε κάποια εκδήλωση είχε αναφέρει ότι το εξασθενές χρώμιο υπάρχει από το 1998 και ότι ίσως προέρχεται και από το έδαφος από κάποιο πέτρωμα. Μία άποψη η οποία το τελευταίο διάστημα ξανά έχει έλθει στο προσκήνιο και πιθανόν σε κάποιο σημείο να ισχύει κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου